Jonas Sjöstedt, partiledare Vänsterpartiet pratade om att vara mobbad och ha dyslexi. Foto: Yvonne Åsell/SvD/TT
P4 Morgon

Partiledarna öppnar sig i tv-terapi

3:50 min

Kommunikationsexperten Kent R Andersson tycker inte att Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt lämnade ut så stora delar av sig själv i premiären av SVT-programmet Nyfiken på partiledaren med psykoteraputen Poul Perris.

Igår sände SVT det första programmet av åtta i serien Nyfiken på partiledaren, där riksdagens alla partiledare ska berätta om sin uppväxt, viktiga vägval och personliga drivkrafter bakom politiken.

Det unika är att de pratar med läkaren och psykoterapeuten Poul Perris som låter dem gå i samtalsterapi. Först ut var vänsterns Jonas Sjöstedt.

Sjöstedt berättade om sin trygga uppväxt, men också om hur han längtade ut i världen och flyttade hemifrån tidigt. Om sin dyslexi och hur famlijen flyttade runt mycket vilket gjorde att han blev mobbad för sin dialekt.

Kent R Andersson är kommunikationsexpert och fick frågan i P4 Morgon om hur Jonas Sjöstedt skötte sig.

– Vi kan säkerligen identifiera oss på olika sätt. Däremot saknade jag att han inte gav mer konkreta exempel på situationer där han blivit utsatt. Men han ville väl inte lämna ut för stora delar av sig själv heller.

Hur viktigt är det för väljarna att få se partiledarna i den här situationen?

– Det är säkert jätteviktigt, för de som ser programmet får en ny bild av personen. Traditionellt har svenska politiker vunnit mer på att vara sakliga och inte visa så mycket av det personliga. Vi har varit lite rädda för det. Jag tror att det kan påverka en del människor.

Har du några tips till de sju partiledarna som ska få sätta sig i terapistolen efter Jonas Sjöstedt?

– Den största tabben hade varit att lyssna på en sådan som mig innan. Det här bygger på genuinitet och äkthet, säger kommunikationsexperten Kent R Andersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista