Foto: Victor Jensen/P4 Väst

Saab-importör vill stämma GM efter konkursen

Det belgiska företaget Beherman, som importerade Saab-bilar till Holland, har inlett en process i Holland för att stämma Saabs tidigare ägare General Motors.

Det kan bli ytterligare en stämning i spåren av Saab Automobiles konkurs. Det belgiska företaget Beherman, som importerade Saab-bilar till Holland, har inlett en process för att stämma Saabs tidigare ägare General Motors i Holland, enligt medier i Holland och Belgien.

Företagets presstjänst bekräftar för P4 Väst att deras advokater precis har börjat jobba med ansökan och att det därför inte finns så mycket att säga i nuläget.

Företaget vill inte avslöja några detaljer, men anledningen är hur GM skötte Saab och att det skulle vara "vanskötsel".

– Vi tycker inte att GM var särskilt rättvisa i hela situationen kring Saab, säger en talesman för företaget till P4 Väst.

Företaget menar att GM aldrig gav Saab chansen att överleva, bland annat genom att stoppa andra företag från att bli delägare i Saab.

Saabs tidigare ägare Spyker stämde i augusti 2012 GM på motsvarande runt 20 miljarder kronor. Men företaget förlorade i domstolen i Detroit, som ansåg att GM inte hade gjort något fel.

Men Spyker och Victor Muller ger sig inte och har överklagat beslutet till en högre insats, men när utslaget kommer därifrån är oklart.

"Vi väntar på ett beslut på överklagandet. Det kan ta månader, vi vet helt enkelt inte hur lång länge".

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista