Näl. Foto: Sveriges Radio
#vadkostarvården

Läkarna missade att steriliserade Veronica var gravid

2:34 min

Trots att Veronica i Uddevalla sökte vård för sin mage flera gånger, och också opererades för bråck, missade läkarna på Näl att hon var gravid.

I en serie inslag granskar vi vården i Västra Götaland – kommentera granskningen på sociala medier: #vadkostarvården.

Förra våren drabbas Veronica i Uddevalla av bråck i magen och far in och ut på Näl med olika stafettläkare varje gång. Och trots operation så blir Veronica inte bra i magen.

– Jag ringer in till kirurgen och frågar om det ska vara så här? Jajamen, det ska vara så efter operationen. Ät dina tabletter. Då har jag fått starkare morfintabletter jag fått och nåt annat.

Veronica känner dock att något är fel och ger sig inte. Hon ringer oavbrutet och ber att få kontakt med en läkare och till slut blir hon uppringd och hon får en tid fredag veckan senare.

Men Veronicas kropp kan inte vänta och några dagar senare är det Näl-akuten som gäller. 

Veronica kom in till Näl och för första gången under hela den här perioden av sjukhusbesök fick Veronica lämna urinprov – som visar att hon är gravid.

Men Veronica är steriliserad sedan i våras och nu är vi framme i mitten av augusti.

– Jag tänkte, vad i herrans namn är detta?

Veronica skickas till Gyn, och ännu en ny stafettläkare, och återigen blir det svårigheter med språket. Där får Veronica en chock av det hon ser och hör – för det visar sig att hon är gravid i femte månaden.

Men det kommer en chock till när läkaren säger:

– Ska du behålla eller ta bort det? Du får bestämma dig till i morgon. Då fick jag alltså sitta och förklara för den här läkaren att så kan vi inte göra i Sverige, utan vi har lagar på hur långt vi kan gå innan vi tar bort. Då svarar han att: Jag kan inte de svenska lagarna. Jag trodde inte att det var sant, berättar Veronica.

Hon kallar det lilla knytet i famnen för ett litet mirakelbarn, som överlevt både starka mediciner och att ha blivit sövd flera gånger. Och att bli mamma igen trots att jag var steriliserad får jag väl vänja mig vid, säger hon.

Veronica har mött nya läkare varje gång, ofta med knappa kunskaper i svenska språket. Hon var i vecka 19 när hon opererades, utan att fostret upptäcktes.

Sedan ignorerades hon trots sina fortsatta besvär och smärtor i flera veckor till, innan graviditeten upptäcks. Då erbjuds hon en abort när hon är i vecka 23.

Inget av det här hade behövt ske om hon fått ha en och samma läkare med lite koll och kunskap, eller om man brytt sig om att ta ett enkelt urinprov eller ett ultraljud när hennes bråckbesvär började.

– Jag är ju förbannad, samtidigt vill man ju inte vara utan henne som jag har fått nu. Men jag är förbannad på läkarna som inte brytt sig. Man får ju inget förtroende för någon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista