Vladimir Antonov. Foto: Karin Olander/Scanpix.

Fd Saab-intressenten Vladimir Antonov utlämnas

Den tidigare Saab-intressenten Vladimir Antonov ska utlämnas från Storbritannien till Litauen misstänkt för ekonomisk brottslighet.

Den ryske affärsmannen och tidigare Saab-intressenten Vladimir Antonov och hans affärspartner ska utlämnas från Storbritannien till Litauen misstänkta för ekonomisk brottslighet. Det beslutade Westminster Magistrates' Court i London nu under eftermiddagen.

Vladimir Antonov var intresserad av att bli delägare i Saab Automobile, men han stoppades från det.

Han och hans affärspartner Raimondas Baranauscas är misstänkta för att tillsammans med andra ha överför miljardbelopp från banken Snoras på olagligt sätt, enligt de litauiska myndigheterna.

I domen står det bland annat så här om misstankarna mot de två.

"De belopp som uppges ha blivit felaktigt överförda uppgick till över 478 miljoner euro (motsvarande nästan 4,5 miljarder kronor), de ska ha förts över från konto under Snoras kontroll till konton som uppges vara under kontroll av Antonov och Baranauscas"

Domare John Zani skriver i domen att han inte har tagit ställning till om Vladimir Antonov och hans affärspartner är skyldiga eller oskyldiga, utan bara om de ska utlämnas till Litauen.

Domaren beslutade att de två ska utlämnas från Storbritannien till Litauen. Antonov har bland annat framför att det kan finnas risk för hans liv om han utlämnas, men domaren har inte kommit fram till att det finns en "verklig risk". Enligt domaren är Antonov heller inte utredd på grund av sin ryska etnicitet.

Antonov kan överklaga beslutet inom 7 dagar, annars kommer han att utlämnas för att ställas till svars i Litauen.

Antonov nekar till brott.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista