Saabs konkursförvaltare Anne-Marie Pouteaux och Hans Bergqvist. Foto: Adam Ihse/Scanpix

Miljonregn över Saabs konkursförvaltare

Saabs konkursförvaltare får ta ut ytterligare nästan 24 miljoner kronor i arvode, beslutade tingsrätten i dag. Totalt har de fått ut över 187 miljoner kronor.

Det är konkursförvaltarna Hans Bergqvist och Anne-Marie Pouteaux tillsammans med sina advokatbyråer och medförvaltaren Kent Hägglund och hans byrå som nu får ut arvode för jobbet med konkursen från första maj 2013 till sista oktober 2013.

Förvaltarna har ett arvode på 3 500 till 4 500 kronor per timme, medan den genomsnittliga timersättningen för de som jobbat med Saab Automobiles konkurs är 2 260 kronor.

Det här är tredje gången som de tre förvaltarna får ut ersättning för sitt arbete. Förvaltarna och deras advokatbyråer har nu fått ut drygt 187 miljoner kronor i arvode, för lite mindre än två års arbete med konkursen.

Tingsrätten skriver i sitt beslut att:

"Tingsrätten konstaterar att det med hänsyn till uppdragets extraordinära karaktär är rimligt att förvaltarna tillerkänns begärt förskott på sitt arvode. På grund av uppdragets omfattning föreligger inte någon risk för att förvaltarna ska behöva återbetala medel efter den slutliga prövningen av arvodets skälighet.”

Enligt tingsrätten har domstolen främst tagit ställning till främst om det alls är rimligt att förskottsarvode ska utgå. Det är först efter att konkursen är avslutad som arvodets storlek slutligt ska prövas.

Innan tingsrätten fattade sitt beslut att godkänna arvodet så har även Tillsynsmyndigheten i konkurser uttalat sig. Enligt myndigheten är det rimligt att konkursförvaltarna får ut de begärda förskottet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista