Den före detta pojkvännen anländer till hovrättsförhandlingarna i Marinamålet.Foto: Adam Ihse/TT

Nya viktiga vittnesuppgifter i Marina-fallet ifrågasätts starkt

1:46 min

Nya uppgifter om en försvunnen pistol och vad den misstänkte ska ha sagt till Marina Johansson. Det var något av det som framkom under den sjätte rättegångsdagen vittnesförhör.

Enligt åklagaren är vittnesutsagan ett viktigt bevis, men försvaret menar att uppgifterna inte är trovärdiga.

Mannen vittnade redan i tingsrättsförhandlingen för två år sedan, men det var först nu i november 2013 som han kom ihåg uppgifter som, enligt åklagaren, är viktiga för att få den misstänkte mördaren fälld.

Vittnet berättade att Marina hade sagt till honom att en pistol hade försvunnit från sin plats i huset och även att den misstänkte exsambon hade sagt att han skulle kunna gå in och skjuta henne när hon låg och sov, berättade vittnet.

Chefsåklagare Urban Svenkvist säger till P4 Väst att de nya uppgifterna är betydelsefulla.

– Det är en ganska viktig pusselbit, den är inte avgörande. Men det är ytterligare en ganska viktig pusselbit som bekräftar övrig bevisning.

Hur ser du på att vittnet först nu säger detta, trovärdigheten?

– Han fick frågor om det. Jag tycker han svarade bra, säger åklagaren.

Vittnet sade bland annat att det var först nu som minnena hade poppat upp.

Men försvarsadvokaten Michael Hansson är definitivt inte av samma åsikt som åklagaren.

– Jag ser det som väldigt, väldigt märkligt för vittnet fick frågor i tingsrättsförhandlingen 2011 om Marina hade någon anledning att vara rädd för sin sambo och då sade han nej. Han fick upprepade frågor. Han nämnde inte ett ord om någon pistol. Det är något han har kommit på efter att Högsta domstolen beviljade resning, säger Hansson.

Michael Hansson ifrågasätter starkt vittnets trovärdighet.

– Jag vill nog påstå att om försvaret hade kommit med liknande uppgifter för försvarets del så hade nog åklagaren övervägt att göra en menedsutredning.

Tycker du åklagaren gör fel som inte gör det här?

– Åklagaren borde nog ha kontrollerat det här vittnet betydligt bättre. Jag vill påstå att de nog har kontrollerat försvarets vittnen mer än vad de har kontrollerat sina egna vittnen, säger Michael Hansson till P4 Väst.

Men den viktiga fråga i sammanhanget är vad hovrätten anser om vittnets trovärdighet.

I dag var alltså sjätte rättegångsdagen av åtta och sista dagen är på torsdag. Marinas exsambo misstänks för mordet, men han har nekar till brott och säger att han inte vet vad som har hänt henne.

Ytterligare två vittnesförhör hölls i dag och sedan begav sig rätten, åklagare och försvarare till Marinas bostad för en så kallad syn.

– Det är för att hovrätten ska få en bättre uppfattning om platsförhållandena och inbördes avstånd, förklarar chefsåklagare Urban Svenkvist.

– Jag tycker det är lite i senaste laget att hålla syn 3,5 år efter en händelse, kontrar försvararen Michael Hansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista