Läkare i Bäckefors kan ha jour hela veckan dygnet runt

1:40 min

Läkare på jourcentralen i Bäckefors har sammanhängande jourpass på 60 timmar i sträck, och arbetsveckor på 120 timmar. Det kan till och med förekomma att samma läkare är i tjänst oavbrutet under en hel vecka i sträck.

Vetenskapliga studier visar att risken är stor för misstag och felaktiga diagnoser för en läkare som jobbar flera dygn i sträck utan vila.

En läkare som går på sitt pass på Jourcentralen i Bäckefors klockan halv fem en fredag eftermiddag är sedan i tjänst oavbrutet hela helgen fram till måndag morgon klockan åtta. Under den tiden  finns det ingen tid för vila inritad i schemat. Om det kommer många patienter under den tiden finns alltså risken att doktorn inte får sova.

Samma läkare jobbar sedan varje kväll och natt till och med torsdag- det blir sammanlagt 120 timmar på en vecka. Det har till och med hänt att samma läkare jobbat dag OCH natt en hel vecka i sträck.

Thomas Johansson, som är enhetschef på jourcentralen i Bäckefors, säger att läkarna själva vill ha det så.

Det handlar om inhyrda bemanningsläkare som kommer från andra delar av landet och vill jobba koncentrerat under en begränsad period i taget.

Thomas Johansson menar att läkarna ändå får sin vila, eftersom det oftast inte kommer mer än 2-3 patienter under natten, och då kan de sova. Men det händer att det kommer fler patienter.

– Då blir det jättetuffa nätter, säger Thomas Johansson.

 Långa jourpass utan vila gör förstås att läkaren blir trött, och då ökar risken för misstag. Det visar också vetenskapliga forskning. 

I amerikanska studier har man har följt läkare dygnet runt under en vecka, och en läkare som jobbar i 24 timmar i sträck är helt slut efter tre dygn, berättar Torbjörn Åkerstedt, professor på Stressforskningsinstitutet vid Stockholms Universitet och Karolinska Institutet . Och det går ut över patienterna:

– Där ser man framför allt att det är diagnosmissar, medicineringsmissar, och en del andra missar. Om doktorn får sova  mer än 6 timmar minskar risken.  

Torbjörn Åkerstedt menar att arbetsgivarna känner till att  långa jourpass kan hota patienternas säkerhet, men man väljer att bortse ifrån det:

– Vården är ju speciellt snillrik när det gäller att kringgå arbetstidslagarnas intentioner.

Cecilia Bergil

070 6666593

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista