Skolinspektionen underkänner integrationssatsning i Vänersborg

1:34 min

Centrala skolenheten i Vänersborg strider mot det fria skolvalet. Kommunen ville skapa integration men får bakläxa av Skolinspektionen.

Skolinspektionen har kommit fram till att Centrala skolenheten i Vänersborg är olaglig och vill nu att kommunen hittar ett annat sätt att organisera de centrala högstadieskolorna.

Ett bakslag för integrationen men ingen överraskning enligt vänsterpartisten Stefan Kärvling som sitter i barn- och ungdomsnämnden.

– Det var inte oväntat att Skolinspektionen kom med det här beskedet.

Barn- och ungdomsnämnden hade på känn att modellen där årskurs sju till nio på skolorna Torpa, Tärnan och Vänerparken klumpades ihop till Centrala skolenheten kanske inte stämde helt överens med skollagen. Men ett väntat beslut behöver inte vara gott.

– Det är olyckligt för det har varit väldigt värdefullt med den här integrationen.

Centrala skolenheten skapades 2010 för att bryta trenden där elever födda i Sverige med svenska föräldrar valde att gå i en skola och elever med invandrarbakgrund i en annan.

Genom att eleverna fick välja Centrala skolenheten kunde Skolan istället placera eleverna så att det blev mer integrerat och blandat i de olika skolbyggnaderna och klasserna.

– Det är själva grundidén men Centrala skolenheten.

Lite att kringgå det fria skolvalet?

– Ja, Skolinspektionen menar att vi har tagit bort elevernas möjlighet att välja skola.

Dessutom tycker Skolinspektionen att de tre skolorna ligger för långt ifrån varandra för att kunna betraktas som en skolenhet. Senast den 25 april ska Vänersborgs kommun redovisa hur de tänker förändra organisationen av skolorna.

– Jag hoppas att vi hittar ett annat sätt att jobba med integrationen så att vi inte riskerar att ta ett steg bakåt, men jag vet inte hur säger Stefan Kärvling.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista