De tre eleverna på mekanikerutbildningen på Naturbruksgymnasiet i Dingle. Från vänster: Jimmy Gustavsson, Robin Karlsson och Simon Larsson. Foto: Linda Bergh/Sveriges Radio.

Mekaniker-elever i Dingle kan välja och vraka bland jobben

Utbildningssamordnare: Det saknas mekaniker
1:24 min

På vuxenutbildningen på Naturbruksgymnasiet i Dingle pågår just nu ett pilotprojekt för att generera jobb på en marknad där det i dag finns arbete, nämligen bland mekaniker. 

– Vi har fått indikationer och bevis på att det saknas mekaniker. Både för lantbruksmaskiner och anläggningsmaskiner. Man står inför pensionsavgångar på verkstäderna och så är det en allmän brist. Det är inte så många som vill bli mekaniker, säger Richard Lundquist, utbildningssamordnare på Naturbruksgymnasiet.

Lundquist tror på idén och säger att det saknas 300 mekaniker varje år. Behovet finns där och nu har de möjligheten att ge grunderna för att bli mekaniker.

Jimmy Gustavsson är en av tre elever i klassen. Han stannade kvar på skolan efter studenten och är nöjd med utbildningen.

– Den har varit jättebra. Det är lagom teori och praktiskt varvat med varandra, säger han.

Den 17 mars börjar nästa omgång av utbildningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".