Sedan Torpaskolan gick in Centrala skolenheten är eleverna mer blandade. Foto: Oskar Lodin/ P4 Väst

Olika syn på skolintegration i Vänersborg

1:52 min

Skolinspektionen underkänner Centrala skolenheten. Nu får Vänersborg hitta nya sätt att integrera skolan, men det finns olika svar på varför.

Skolinspektionen har kommit fram till att Vänersborgs skolintegrationsmodell där tre högstadieskolor slagits ihop till Centrala skolenheten hindrar det fria skolvalet. Nu får man tre månader på sig att hitta nya sätt att jobba med integrationen, något moderate ordföranden i barn- och ungdomsnämnden Lena Eckerblom Wendel tycker är viktigt av framför allt en anledning.

– Just uppdelningen är inte det stora problemet. Att vi inte lyckas nå kunskapsresultaten överallt är däremot det och en förklaring tror vi är språkmiljön, därför vill vi blanda elever.

Torpaskolan gick in i Centrala skolenheten 2010 och har idag en mycket större blandning av elever med olika bakgrund än innan. Biträdande rektor Mats Runfors tycker det är väldigt bra, inte bara för att eleverna med invandrarbakgrund lättare lär sig svenska.

– Jag tror absolut att vi vinner på en uppblandning, just det här att få stötas, mötas och blötas i vardagen.

En trappa ned från rektorsexpeditionen möts, stöts och blöts eleverna i klass 9A1 under deras lunchrast. Hampus Olsen Lundh tycker att det är bra att det blandas mer i skolan.

– Man lär sig mer om hur det är i andra kulturer genom att umgås med folk därifrån, dessutom är det tråkigt om alla med invandrarbakgrund går i en skola.

När Hampus klasskamrat Farija Halimi skulle börja sjuan ville hon egentligen gå kvar på Tärnanskolan där hon hade gått sedan förskolan. Där har närmare 90% av eleverna invandrarbakgrund och Farija hade flera kompisar som pratade samma språk som hennes föräldrar. Men nu har hon snart gått sina tre högstadieår på Torpa och jag undrar vad hon hade valt för högstadieskola om hon fick välja om nu.

– Jag hade nog valt en skola med både svenskar och invandrare, det är ju bra om det är blandat.

Vad är viktigast, att få välja själv eller att det blir blandat?

– Att man får välja själv, man måste ju trivas där man går.

Men tänk om det då blir så att alla med invandrarbakgrund hamnar i en skola och alla med svensk bakgrund i en annan?

– Då får det bli så. Det blir bra ändå.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista