Den mordåtalade ex-sambon. Foto: Jonas Ekströmer/TT.

Åklagare vill se livstids fängelse för mordet på Marina

2:28 min

I dag avslutades den tredje rättegång kring mordet på Marina Johansson. Åklagare vill se livstids fängelse och försvaret vill att den misstänkte exsambon släpps.

– Den bevisning som förebragts vid den här förhandlingen är avsevärt annorlunda än vid de tidigare rättegångarna. Bevisningen är klar mycket starkare, sade chefsåklagare Urban Svenkvist under slutpläderingen.

Urban Svenkvist sade att det inte är något indiciemål i renodlad mening, utan att det är klart hur Marina är mördad och att tidpunkten är inringad.

Åklagaren yrkade på livstids fängelse för exsambon och anledningen är att det enligt honom finns flera försvårande omständigheter.

– Det måste ha funnits en brottsplan, det sker mot en försvarslös person, det sker mot en kvinna och de är närstående, sade åklagaren, som också nämnde att kroppen har transporterats bort och gömts.

Det är ett uppmärksammat rättsfall. Marina försvann från sitt hem utanför Stenungsund sommaren 2010. Trots att kroppen saknades åtalades hennes tidigare sambo för mord. Men han friades i både tingsrätten och hovrätten.

När kroppen hittades, nästan två år efter försvinnandet, ville riksåklagaren att fallet skulle tas upp på nytt. Högsta domstolen beviljade också resning i november i fjol – ett ovanligt beslut och det blev därmed en tredje rättegång.

Åklagaren menar att det nu finns nya bevis och även vittnesuppgifter, som har kommit i nytt ljus, och att bevisen är så starka att mannen ska dömas mot sitt nekande.

Men försvarsadvokaten Michael Hansson håller inte med.

– Jag har försökt vara tydlig. Vår uppfattning är att det inte finns någon ny avgörande bevisning när det gäller själva i skuldfrågan och påstående om det brott som ska ha skett här – det saknas. Jag är förvånad att åklagaren inte knyter ihop den säcken bättre, säger Hansson till P4 Väst.

Michael Hansson är inte imponerad av åklagarens bevis.

– Det är väldigt spridda omständigheter som åberopas. Åklagaren sitter här och säger att "den enda rimliga bedömningen är". Det är för mig på gissningsstadiet. Det är inte okej att bara ta den typen av rimlighetsbedömningar i en mordutredning, utan då ska man nog visa att det är på ett visst sätt, säger Hansson.

Hovrätten för Västra Sverige beslutade efter slutpläderingarna att hålla enskild överläggning för att besluta om den misstänkte ska vara häktad i avvaktan på dom eller ej.

När det beslutet kommer är oklart, det kan bli i dag eller i morgon. Den misstänkte mannen är fortsatt häktad i avvaktan på att överläggningarna är färdiga.
 
Michael Hansson kommenterar det faktumet att ett beslut i häktningsfrågan kan dröja.

– Det visar ju att det inte är ett lätt beslut för rätten att ta, de behöver ta sig en funderare på det här. Det är inte svart eller vitt, det är absolut inte så klart som åklagaren menar, säger Hansson till P4 Väst.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista