Marinas före detta exsambo. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Hovrätten: Marinas exsambo skyldig till mord

1:30 min

Enligt Hovrätten är den 40-årige exsambon skyldig till mordet på Marina Johansson i Stenungsund 2010. Detta meddelade rätten sent på torsdagseftermiddagen.

Hovrätten tycker enligt sin motivering att bevisningen är övertygande men vill ha en rättspsykiatrisk undersökning innan straffet fastställs. Dessutom ska man undersöka förutsättningarna för vård med särskild utskrivningsprövning.

– Jag blir ju nyfiken på hur hovrätten resonerat, men jag får väl hålla mig till när domen kommer om några veckor, säger exsambons advokat Michael Hansson.

Vad tänker du om att hovrätten vill ha en rättspyskiatrisk undersökning?

– Det var väntat om man funnit att det finns övertygande bevisning för skuld.

Michael Hansson säger att han står fast vid att åklagarens bevis inte håller.

– Vi har hela tiden resonerat om att det är en bristfällig utredning vad gäller skuldfrågan. Därför blir det väldigt intressant att titta hur hovrätten resonerat. Men det får vi inte veta förrän domen släpps, säger Michael Hansson.

Sveriges Radio har varit i kontakt med Marinas familj, som säger att de är mycket lättade över beskedet.

Hovrätten skriver:

Hovrätten anser att övertygande bevisning har förebragts om att XX har gjort sig skyldig till mord. Det erfordras en rättspsykiatrisk undersökning för att kunna bedöma
1. om det finns medicinska förutsättningar att överlämna honom till rättspsykiatrisk vård enligt 31 kap. 3 § brottsbalken, eller
2. om XX har begått gärningen under påverkan av en allvarlig psykisk
störning och i så fall tillståndets betydelse för frågan om påföljdsvalet enligt 30 kap.6 § brottsbalken.

Efter att den rättspsykiatriska undersökningen är klar kommer straffet att bestämmas.

Åklagaren Urban Svenkvist meddelade tidigare idag i hovrätten att han yrkar på livstids fängelse för mannen.

Åklagaren Urban Svenkvist räknar med att det nu tar omkring en månad tills domen faller. Beskedet från hovrätten var det väntade, anser han.

--Jag är inte överraskad, men jag är nöjd, säger han till TT.

– Det var väntat att de skulle besluta om en rättspsykiatrisk undersökning, det har jag förståelse för. Så nu kommer det att ta några veckor, kanske en månad, tills domen meddelas.

Svenkvist konstaterar att det var helt avgörande för rättsprocessen att kroppen till slut återfanns.

– Det var det som gjorde att det var möjligt att ta upp fallet igen. Sedan har vi ju hittat en del omständigheter som har stärkt det hela. Men det viktigaste var att kroppen hittats och att vi med säkerhet kunde säga hur hon blev mördad. Det var avgörande för att det blev ett resningsförfarande.

Rättegången kommer att fortsätta så fort Hovrätten fått resultatet från undersökningen. Tills dess sitter exsambon kvar i häktet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista