1 av 7
Skäggbild på Fredrik Johansson. Foto: Privat.
2 av 7
Färgelandabon Gisli Helgason skickade in sitt "plåtslagarskägg". Bild: Privat
3 av 7
Lennart Johansson och hans "latmansskägg". Lennart bor på landet nära Dingle. Foto: Privat
4 av 7
Christer Aronsson har varit med i en bok om skägg och tar hand om det som ett litet barn. Foto: Linda Bergh/P4 Väst.
5 av 7
Lennart Jacobsson tycker att han är snyggare i skägg och kände inte igen sig själv när han var tvungen att raka av det en gång. Foto: Linda Bergh/P4 Väst.
6 av 7
Mansour Belel brukar inte ha skägg utan säger att han slarvat med rakningen när han är ledig. Foto: Linda Bergh/P4 Väst.
7 av 7
Mats berättar att det är frun som bestämmer hur han ska ha sitt skägg och att han haft det i 35 år. Foto: Linda Bergh/P4 Väst.

Trendigt med skägg – hur ser ditt ut?

1:30 min

Välansat som prins Carl Philips eller buskigt som Leif Pagrotskys – skäggtrenden har fått fäste och blivit ett brett mode på senare år. 

Nu är dags för den vaxade mustaschen, spår skäggbloggaren och journalisten Eric Thorsson.

– Det är modigt med mustasch, en tydlig signal, när var och varannan har skägg, säger Thorsson.

Han var med och startade Skäggbloggen 2010 när skägg började växa på allvar och intresset för olika skäggfrissyrer tog fart.

– Trenden nu hänger nog ihop med hela den här surdegs- och återbruksgrejen. Jag tror också att det är ett sätt att uttrycka sin trygghet och pappighet när man själv får barn. Våra pappor hade ju det här.

TT: Vad är hett nu?

– Skäggolja och mustaschvax har kommit mer. När alla har skägg vill man kanske ha en mer uttrycksfull stil. Jag tror också att den vaxade mustaschen kommer. Den vågade skepparkransen har däremot inte slagit igenom.

TT: Vanligaste missen?

– Största tabben är nog att ge upp för tidigt, efter ett par veckor när skägget inte blir så tätt och härligt som man tänkt sig. Man ska trimma skägget noga, ha tålamod och låta de glesa partierna växa ikapp. Ett par månader krävs för att få en rättvis bild av sin skäggväxt. 

Det är också lätt att raka för nära hakspetsen vilket kan ge intrycket av att man har dubbelhaka. Ett bra ställe att sätta sin halslinje är strax ovanför adamsäpplet och i en båge upp mot öronen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista