Den 36-årige mannens advokat Tommy Nilsson. Bild: Jimmy Kirvesmäki/P4 Väst Sveriges Radio

Hallebergsmannens försvarare vill överklaga till HD

1:24 min

Försvarsadvokaten Tommy Nilsson vill överklaga Hovrättens beslut att döma Hallebergsmannen till fem års fängelse.

– Jag kommer att råda honom att söka prövningstillstånd, för jag tycker att frågan är jätteintressant, säger Tommy Nilsson till P4 Väst.

Men han har inte pratat med sin klient och vet därför inte om det blir ett överklagande.

Det Tommy Nilsson tycker är intressant är att hans klient var allvarligt psykiskt sjuk när han begick brottet, vilket bör utesluta fängelse och istället leda till vård. Men å andra sidan anses mannen vara frisk idag.

– Här finns det utrymme för att man ska få fri från fängelse

Tycker du att det är rimligt att han skulle gå helt fri, trots att det är han som är gärningsman?

– Ja, för vi har en lag som säger det. Syftet med det är att när du gör en sak och är tokig, om man uttrycker sig så, så har du ingen kontroll över vad du gör och när du blir frisk ska du inte behöva stå till ansvar för det du gjorde när du var psykiskt påverkad.

För att få upp ett fall i Högsta domstolen måste man först ansöka om prövningstillstånd, vilket HD bara beviljar i tre fall av hundra.

I regel tar HD bara upp fall som är prejudicerande, alltså att de kan vara vägledande för framtida domar.

Advokat Tommy Nilsson tycker att frågan om hans klient kan frias är tillräckligt principiellt intressant.

– Frågeställningen är så uppenbar och det har jag inte hittat något rättsfall som ger svaret på . Jag har läst i alla böcker som finns, jag är alldeles röd i ögonen nu efter lunchen.

Både i tingsrätten och i hovrätten har mannen, som är i 25 års åldern, dömts till fem års fängelse för synnerligen grov misshandel. 

Men hovrätten förlänger mannens utvisning till att gälla på livstid, dessutom höjer de skadeståndet till den misshandlade kvinnan med 65 000 kronor till 170 500 kronor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista