Foto: Hasse Holmberg/Scanpix

Bröstmjölksbrist på Näl – vill att fler säljer

1:13 min

Det är brist på bröstmjölk på Näl, mjölk som behövs till för tidigt födda och till sjuka nyfödda barn. Nu efterlyses mammor med överskott på mjölk.

Leif Inganäs, överläkare på barnkliniken, efterlyser mammor med överskott på mjölk, och som vill dela med sig.

– Just nu är vi i ett läge då få mammor säljer, och vi har ett stort behov.

Vad ställer ni för krav på mammorna?

– Kraven är att det ska vara mindre än tre månader sen de själva fick barn, de får inte röka och helst inte ta några mediciner. Men det kan man alltid diskutera. Sedan tar vi alltid blodprov på mammorna och ser så att de inte är smittade på något sätt, säger Inganäs till P4 Väst.

Det är framför allt de för tidigt födda barnen som behöver tillskott av riktig bröstmjölk, om deras mammor inte kan amma, eller inte har tillräckligt med mjölk.

Men även sjuka nyfödda barn kan behöva bröstmjölk. Sjukhuset betalar 150 kronor litern till nyblivna mammor som vill sälja sitt överskott och det är förstås inget man blir rik på, säger Leif Inganäs.

– Det är ungefär som när man donerar blod. Då gör man väl det oftast inte för pengarnas skull, utan man gör det för det goda saken.

För att sälja mjölk kan man höra av sig till Näl på 010-43 50 343.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista