Arkivbild. Foto: Tommy Andersson/TT

Ambulanspersonal slår larm om långa arbetsdagar och få raster

"Det händer att de inte hinner äta"
1:49 min

Nu slår ambulanspersonal inom NU-sjukvården larm. Den hårda belastningen gör att personalen ibland inte hinner äta under ett tio timmar långt arbetspass.

Ambulanspersonalen berättar för P4 Väst hur ett arbetspass kan se ut. Timmar i bilen utan att få möjlighet till rast och en bit mat. Det kan möjligen bli en kopp kaffe när man väl anlänt till sjukhuset.

Vad betyder det då för patientsäkerheten när personalen är tvungna att åka på larm fast de är trötta och hungriga, frågar sig en ambulanssjukvårdare.

– Vi är så professionella att det inte påverkar säkerheten överhuvud taget. Det är min fasta övertygelse, svarar Ulf Peter Lundberg som är chef för ambulansverksamheten i NU-sjukvården

Anledningen till de tuffa passen är att det inte finns tillräckligt med personal och att ledningen vill spara pengar, säger en ur ambulanspersonalen till P4 Väst.

Men Ulf-Petter Lundberg håller inte med om den dystra beskrivningen och menar att förhållandena har förbättrats;

– Nu är läget bättre än under förra året. Vi har nyanställt och beräkningen är att vi ska vara fullbemannade i mars detta år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".