Ulf Bertilsson (i vit rock), vd för Måltidslösningar, står och samspråkar med bland annat Färgelandas kommunalrådet Peter Johansson. Foto: Victor Jensen/P4 Väst.

Företagsklimatet i Färgelanda i Sverigetopp

1:35 min

Färgelanda har efter år i botten tagit sig in på topp tio-listan av kommuner i Sverige som förbättrat sitt företagsklimat mest.

– Det här visar att Färgelanda är en väldigt bra kommun och att vi har mycket duktig och lojal arbetskraft. Vi visar omvärlden att det här också kan vara en plats att driva företag, säger Lars-Göran Granath, som bland annat har en modebutik i Färgelanda.

Tror du det här kan locka hit fler företag?

– Det blir lättare i alla fall, säger han.

Färgelanda har haft det tufft när det gäller företagsklimatet. I alla fall om man ska tro Svenskt Näringslivs enkät, men nu syns ett trendbrott.

Färgelanda är också ett undantag i Fyrbodal, eftersom siffrorna har förbättrats där.

– Företagsklimatet i Fyrbodal är godkänt, men kan bli mycket bättre. Tyvärr är det så många som 10 av 14 kommuner som, enligt det sammanfattande omdömet, har sänkt sitt betyg, säger Andrea Jovell på Svenskt Näringsliv.

Arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringsliv har skickat ut en enkät till företag. Total har 1 400 bolag i Fyrbodal svarat och deras svar är grunden till vilket betyg kommunerna får när det gäller företagsklimatet.

Bland annat handlar frågorna om infrastrukturen, attityden bland allmänheten och dialogen mellan företag och kommunledningen.

I Färgelanda är de företag som har svarat alltså mer nöjda nu. Ulf Bertilsson är vd på företaget Måltidslösningar, som har drygt 50 anställda, och han är också nöjd med kommunen.

– Det är viktigt med dialogen mellan företagandet och kommunens tjänstemän och politiker, så att de jobbar med rätt saker. Det är allt som gör att företag kan få snabba beslut, till exempel byggande, säger Ulf Bertilsson.

Även Strömstad, Tanum och Vänersborg höjer sina betyg i Svenskt Näringslivs årliga undersökning.

Det företagarna i Dalsland och delar av Bohuslän framför allt efterfrågar är förbättrade förbindelser med väg, tåg och flyg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista