Resenärerna på Uddevalla Östra verkar än en gång få vänta på ett försenat tåg. Foto: Oskar Lodin P4 Väst

Regionpolitiker om tågsituationen: Pendeltåg nedprioriteras

"Man prioriterear fjärrtrafiken"
1:31 min

Västtrafik och regionens kollektivtrafiknämnd skriver argt berv till minister och Trafikverket. De tycker att fjärrtrafiken premieras på lokal- och regionaltrafikens bekostnad.

Irritation över förseningar och inställda tåg börjar bli vardag för järnvägens resenärer, och nu verkar ilskan ha flyttat upp i rangerna. Västtrafik och regionen har skickat en arg skrivelse till Trafikverket och infrastrukturministern, Catharina Elmsäter Swärd. En av författarna är miljöpartisten Ulrika Frick som är ordförande i regionens kollektivtrafiknämnd. Hon tycker att den lokala och regionala tågtrafiken missgynnas av Trafikverket.

– Man prioriterear fjärrtrafiken i alldeles för hög grad enligt oss. Man tar inte hänsyn till våra resenärers behov av att komma i tid. Ska du till jobbet med pendeltåget så spelar fem minuters försening större roll än om man kommer med tåget från Stockholm.

På Uddevalla östra har resenärerna fällt upp kragarna mot snöyran. Kristina Selberg Rutgersson har pendlat mellan Uddevalla och Stenungsund i sju år. Nu står hon och väntar på tåget söderut, och det är inte första gången.

– Som pendlare blir man lite luttrad. Det är ganska kallt att stå och vänta. Tågen behöver plocka upp en i tid så att man får komma till jobbet och sen hem igen.

Men Kristina vill inte som Ulrika Frick prata om prioriteringar mellan fjärrtåg och pendeltåg.

– Båda behövs ju. Jag tycker att man ska prioritera tågtrafiken istället för att bygga nya rondeller och nya vägar.

Du tycker inte att man ska ställa tåg mot varandra?

– Nej, jag tycker att  man kan nedprioritera biltrafiken istället.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".