Vladimir Antonov. Foto: Adam Ihse/Scanpix.

Antonov överklagar utlämning

Den tidigare Saab-intressenten och ryske affärsmannen Vladimir Antonov överklagar beslutet att han ska utlämnas från Storbritannien till Litauen, där han misstänks för brott.

Förra måndagen beslutade en brittisk domstol att Saab-intressenten Vladimir Antonov och hans affärskompanjon Raimondas Baranauscas ska utlämnas från Storbritannien till Litauen för att ställas inför rätta där. Båda två är misstänka för ekonomisk brottslighet i banken Snoras.

Men nu har Antonov överklagat utlämningsbeslutet, uppger en talesperson för domstolen.

– Jag kan bekräfta att Antonov har lämnat in en ansökan, säger Rachael Collins vid domstolens presstjänst till P4 Väst.

Collins uppger att ansökan om överklagande har lämnats in till The High Court, vilket motsvarande Hovrätten. Men än så länge finns inget datum för förhandling av överklagandet.

Vladimir Antonov blev känd i Sverige efter sin inblandning i Saab-affären. Han ska delvis ha finansierat Victor Mullers köp av Saab Automobile och han ville själv gärna bli delägare i biltillverkaren. Men han godkändes aldrig av bland annat Europeiska Investeringsbanken.

Enligt anklagelserna i Litauen ska Antonov och Baranauscas otillåtet ha för över runt 4,5 miljarder kronor från banken Snoras.

Enligt den litauiska åklagarmyndigheten ska pengarna ha förts över från konton under Snoras kontroll till konton som ska vara under kontroll av Antonov och Baranauscas.

Men Vladimir Antonov nekar till brott och har motsatt sig en utlämning.

Han har tidigare bland annat framfört att det kan finnas risk för hans liv om han utlämnas, men i domen förra måndagen skrev domaren att det inte var klarlagt att det fanns "verklig risk" för det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista