Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio
Publiknätverket

Fri parkering borta för svårt sjuka

Varför ska man behöva bekymra sig om parkeringen är betald när man svårt sjuk?
Det är frågor cancersjuke Mattias Karlsson i Uddevalla ställer sig.

Denna nyhet kom till genom ett tips från Publiknätverket. Gå med eller tipsa på P4Vast@sverigesradio.se

 – Det känns som att det är så små pengar i det stora hela, det känns lite futtigt, säger Mattias Karlsson, som i snart två år varit inne på en mängd sjukhusbehandlingar för cancer i lymfsystemet.

– De behandlingar som jag har fått har kostat ganska mycket pengar förmodar jag, och de kronorna som de kan förlora på att ge mig ett parkeringstillstånd, det känns som ingenting, säger Mattias Karlsson.

Han varit på Uddevalla sjukhus, på NÄL och på Sahlgrenska i Göteborg och senast på sjukhuset i Borås för strålningsbehandling.

Och eftersom det inte alltid gått att förutsäga hur länge han skulle stanna och eftersom han är särskilt infektionskänslig har han åkt i egen bil och då fått parkera gratis.

Men de senaste gångerna i Borås fanns inte den möjligheten kvar utan det kostade 6 kronor i timmen att parkera bilen, dygnet runt. För sedan årsskiftet har regionen infört nya regler för parkeringarna vid samtliga sjukhus.

I december när han fick en behandling per dag, valde han också att stanna över på patienthotellet, men nu när det kostar 144:-/dygn att parkera valde han istället att köra 26 mil varje dag.

– När jag inte såg någon vinning direkt i att vara kvar så kände jag att köra istället och så får regionen betala milersättning istället, och det känns ju konstigt det med, och hade jag inte varit i stånd till att köra själv så hade det fått bli sjukresor med taxi och det hade ju kostat ofantliga pengar, säger Mattias Karlsson.

Så den här nyordningen med högre parkeringskostnader blir kanske i slutändan dyrare för regionen funderar Mattias Karsson och dessutom spär det på bekymren för den som är svårt sjuk.

– Ja, jag vet inte men jag tycker de har förstört det, säger Mattias Karlsson, 36 år och sjuk i cancer.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".