Planer i Strömstad: Bilar flyttas på ägarens bekostnad

1:34 min

Den som parkerar på ett trafikfarligt sätt i Strömstad kan snart räkna med att få bilen bortforslad och betala räkningen själv. Det är kommunenes senaste drag för att få bukt med alla felparkerande norrmän, som struntar i att betala för sig. För det retar folk, säger Conny Hansson, gatuchef i Strömstads kommun.

– Det är ett rättviseproblem kan man säga, att alla betalar sina avgifter. Vare sig man är svensk eller utländsk så ska alla vara lika inför lagen, säger Conny Hansson.

Och så är det alltså inte.  I Strömstad, där en stor del av dom som kommer dit, handlar eller turistar i centrum, är just norrmän. Många av dom har helt klart för sig att det går att komma undan både parkeringsavgifter och eventuella böter.

Bara 30 procent av utländska bilägare som får en lapp på rutan betalar, resten struntar i det. Det blir stora summor som kommunen går miste om varje år, och helst vill Conny Hansson ha en lagändring:

--Ja idag ligger det på en halv miljon som vi har i inkomstbortfall, men om vi får en lagändring skulle den summan minska, till allas glädje. För man vill ju inte att folk ska parkera fel.

Svenska myndigheter kan inte driva in avgifter i Norge. Det här är ett gammalt problem, och Strömstads kommun har skrivit till regeringen för att få hjälp, flera gånger, men fått avslag,  eftersom det inte formellt handlar om böter, utan om avgifter.

Men nu planerar kommunen ett nytt drag. De bilar om står trafikfarligt, vid korsningar eller för nära övergångsställen, ska helt enkelt forslas bort:

– Jag tror att vi ganska snart har en lösning på det här, att flytta bilarna till ett säkert ställe...för när man flyttar en bil tar man också över ansvaret för den, att det inte uppkommer skador, men jag tror vi har löst det nu, säger Conny Hansson.

Så det kommer att bli dyrt för dem?

--Ja det kan man säga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista