Foto: Jonna Spiik

Felparkeringar på platser avsedda för rörelsehindrade upprör

1:26 min

Under 2012 bötfälldes ett 40-tal bilister för att felaktigt ha stått på parkeringar avsedda för rörelsehindrade. En av de som drabbats är Kari Malmberg, före detta styrelsemedlem i DHR.

– Först blir man ju arg, för de behöver ju inte platsen lika mycket som jag gör det, säger hon.

Kari Malmberg är långt ifrån ensam om att ha upptäckt felparkerade bilar på platser avsedda för rörelsehindrade. Det har under veckan kommit in tips från andra lyssnare om samma sak. Enligt statistik från Uddevalla Kommun så anmärktes ett 40-tal bilister förra året. 2012 var siffran ungefär densamma.

Under 2011 var det däremot uppåt 100 anmälningar och inför årsskiftet till 2012 höjdes avgiften till 1000 kronor. Då är inte parkeringarna vid Torp inräknade, då det inte är kommunal mark. Det finns också ett stort mörkertal. Kari Malmberg har själv sagt ifrån.

– Ja, några gånger. De tycker att det är dem som bestämmer och att de har lika stor rätt att så där som alla andra, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista