Foto: Tobias Sandblad/Sveriges Radio

Missnöje över fastighetsägarnas snöröjning i Vänersborg

1:51 min

Många upplever att snöröjningen i städerna fungerar sämre än på landsvägarna. Vänersborg har satsat mycket sedan den problemfyllda vintern 2010 men ojämnt engagemang från fastighetsägare kvarstår.

Imorse kunde du höra i vårt morgonprogram att många upplever att snöröjningen i städerna fungerar sämre än på landsvägarna. I Vänersborg har man satsat sedan den mycket snörika och probelmfyllda vintern 2010 och många verkar nöjda med förbättringen, men en aspekt upprör fortfarande.

– Framför allt tycker jag att fastighetsägarna borde fylla sin plikt att hyfsa trottoarerna, det är svårt att komma fram med rollator.

Inne i tätorter är ansvaret för snöröjning delat. Kommunen sköter i regel gatorna och fastighetsägarna förväntas ta hand om trottoarerna.

Enligt kommunens hemsida ska fastighetsägarna se till att, citat "Rollatorer, barnvagnar och brevbärare utan besvär skall kunna ta sig fram." Något som inte alltid fungerar, medger Vänerborgs gatuunderhållschef Gunnar Lundberg.

– De stora fastighetsägarna sköter det bra, men med de mindre enskilda fastighetsägarna är det lite si och så med.

Kommunen har möjlighet att påverka hur fastighetsägarna sköter snöröjningen, men det bygger på klagomål från medborgarna.

– Vi har en myndighet som ser till att det här ska skötas bättre, får vi in mycket klagomål så ska de ta itu med det.

Samtidigt har väl snöröjning varit ett ämne för klagomål så länge man kan minnas och gatuunderhållschef Gunnar Lundberg tror inte att det kommer ändras.

– helt nöjda kommer de nog aldrig bli. Vi bor i norr så snö får vi leva med.

Men ett liv med snö kan te sig olika, beroende på vilka förutsättningar man har, tillbaka till den äldre mannen med rollator.

– Trafiken med rollatorer minskar i vinterväder, man stannar hemma istället.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista