1 av 2
Båtbyggarproffset Jesper Willén från Grundsund med amatörbyggaren Gustaf Lind. Foto: Lasse Nilsson / Sveriges Radio.
2 av 2
Foto: Lasse Nilsson/Sveriges Radio.

Ont om segelbåtar på årets båtmässa

Trissjolleförbundet: Vi vill marknadsföra segling
6:33 min

Det finns väldigt få segelbåtar på båtmässan i Göteborg och försäljningen till just segelbåtar har drastiskt minskat de senaste åren.

Men på mässan fanns förstås representanter för stora segelklasser som optimistjollen och trissjollen på plats.

– Vi står ju här för att vi hör ju till båtmässan tycker vi, vi är ett anrikt förbund som funnits i över 50 år som trissjollen varit med och seglat. Vi vill ju marknadsföra segling och vi tycker att vi har koncept som passar en bred grupp seglare, säger Karl-Åke Ragnarsson från Trissjolleförbundet.

Hur kommer det sig att trissjollen lever kvar i dag?

– Den är allsidig, den är inget high-tech, nej det är den inte. Den ger det man behöver ha, man kommer ut och seglar och man kan utvecklas i den.

I över 7 000 exemplar har trissjollen tillverkats och den tävlas fortfarande med fullt ut.

Mässans minsta båtar är radiostyrda modellsegelbåtar. En sport som funnits sedan 70-talet också med tävlingar SM, EM och VM och på mässan berättade Stefan Olsson från Stenungsunds Segelsällskap om att en ny klass kommer att ha sitt första SM till hösten i Stenungsund.

I dag är bara drygt var tionde båt en segelbåt och försäljningen av segelbåtar har minskat betydligt mycket mer än för motorbåtar de senaste fem åren.

Men amatören Gustaf Lind har byggt en 23 fots lång dagseglare i trä tillsammans med ett proffs från Grundsund.

– Jag tyckte när jag blev pensionär skulle jag göra nåt med händerna. Det är huvudskälet. Jag har hållit på flera år med den här båten och det har varit roligt och en upplevelse.

Här står ni mitt på mässan och det är nästan bara motorbåtar runt omkring er. Varför är det så tror du?

– Det kan man undra. I dessa tider när vi talar om koldioxid och höga bränslepriser och sånt, jag vet inte. Det är svårt att förstå. För mig känns det att vi är på fel väg. Den här båten vi har byggt saknar ju motor, det är åror och segel som gäller.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".