Vårdcentralen i Strömstad, på Strömstad sjukhus. Foto: Cecilia Bergil/Sveriges Radio.

Privat vårdcentral kan ersätta Närhälsan i Strömstad

1:27 min

Det privata vårdföretaget Backa Läkarhus är beredda att dra igång en vårdcentral tidigare än planerat i Strömstad.

Egentligen hade Backa Läkarhus planerat att komma igång senare i år eftersom de räknat med att hitta lämpliga lokaler och anpassa dem efter uppdraget. Men nu står det klart att den offentliga vårdcentralen Närhälsan vill lägga ner sin verksamhet genom att bryta sitt kontrakt i förtid.

– Våra planer i Strömstad har givetvis påverkats av Närhälsans beslut som vi inte hade en aning om när vi drog igång detta säger Roland Setterberg, vd för Backa Läkarhus.

Roland Setterberg säger att den politiska ledningen i Strömstad har uttryckt önskemål om att de ska flytta in på Sjukhuset där Närhälsan har sin verksamhet idag. Men hur det blir hänger på om Hälso och sjukvårdsnämnden godkänner att Närhälsan bryter sitt kontrakt redan nu, trots att det löper ut först vid årsskiftet.

– Om allt går igenom och deras ansökan blir godkänd, och vi vet att kommunen gärna vill att vi ska vara i sjukhusområdet, så kommer vi omgående att kontakta Västfastigheter. För vårt mål är att se om vi kan ta över Närhälsans lokaler.

För Närhälsans del har bemanningen varit det stora problemet men konkurrenten Backa Läkarhus har redan klart med läkare och satsar på fasta anställningar.

– En av anledningarna till att vi drar igång i Strömstad är att vi har en bra läkare, Per Midtvedt. Men sen behöver vi framför allt Sjuksköterskor.

Roland Setterberg säger att de kommer att besöka Närhälsan.

– Vi planerar att träffa personalen, informera dem om vilka vi är och vilka möjligheter och alternativ som finns. Det är vårt första steg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista