Foto: Sveriges Radio

Polisen utreder självmord på sluten avdelning på Näl

En ung kvinna tog sitt liv på en psykiatrisk avdelning på Näl i torsdags. 

Den unga kvinnan tog sitt liv på Näl i torsdags och hon är inte den första som gjort det – trots att avdelningarna är slutna och patienterna ska vara övervakade.

Kent Storm som är verksamhetschef på Slutenvården bekräftar att kvinnan har tagit livet av sig inne på avdelningen, men han vill inte kommentera hur det kunde hända.

Polisens utredare Jack Lennartsson säger till P4 Väst att polisen har fått en anmälan om att en person avlidit på sjukhuset.

Han säger också att det inte finns någon misstanke om brott, samt att man inväntar obduktionsprotokollet innan utredningen kan gå vidare.

Det görs alltid en lex Maria-anmälan om personen som tagit sitt liv haft kontakt med vården mindre än en månad innan.

Else-Marie Törnberg är verksamhetschef på Suicidprevention i Väst, som försöker förebygga självmord, och hon säger att det inte är ovanligt att personer tar livet av sig inne på psykiatriska vårdavdelningar.

Det som brukar framgå av lex Maria-anmälningarna är oftast tre saker: Att det är bristande dokumentation i journaler, brister i individuella handlingsplaner och att det saknats en helhetsbild av personen i fråga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".