Foto: Pontus Lundahl/TT.

Kvinna lurades sätta in 350 000 till trollhättebo

1:31 min

En 35-årig trollhättebo åtalas nu för grovt penninghäleri efter att en tysk kvinna ska ha lurats att föra över 350 000 kronor till ett bankkonto.

En tysk kvinna fick kontakt med en man på Internet som sade sig heta Richard Green och som ska vara en före detta amerikansk soldat.

Paret mejlade och pratade med varandra och hon upplevde att de har någon sorts relation, enligt kammaråklagare Tommy Boström.

De hade kontakt på nätet och mannen uppgav att han skulle åka till Nigeria för att göra affärer.

Men sedan skrev mannen till den tyska kvinnan att han hade råkat ut för en olycka och att han behövde pengar.

Kvinnan satte sammanlagt in 40 000 Euro, runt 350 000 kronor, på ett konto. Enligt mannen gick pengarna till hotellräkningar och sjukhusräkningar.

Men det visade sig att kvinnan hade blivit lurad och hon anmälde det till slut till tysk polis, som skickade ärendet vidare till den svenska polisen.

Nu åtalas en 35-årig trollhättebo misstänkt för grovt penninghälleri.

Kammaråklagare Tommy Boström säger till P4 Väst att han inte kan säga om trollhättebon var mannen som utgav sig för att vara soldat.

– Men det man kan se är att pengarna inte har gått in till någon Richard Green utan på ett konto i Trollhättan som jag menar kontrolleras av den misstänkte. Han har sedan tagit ut pengarna, säger åklagaren.

Den misstänkte är sedan tidigare åtalad för flera fall av grovt bedrägeri, förberedelse till grovt bedrägeri och försök till grovt bedrägeri.

Än så länge har inte rättegången planerats in, vilket beror bland annat på att försvaret har kallat vittnen från flera håll runt om i världen.

Mannen nekar till brott.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista