Michael Anefur, hemlöshetsamordnare på Socialdepartementet. Foto: Henrik Montgomery/TT.

Hemlösheten minskar i Trollhättan

1:27 min

Den akuta hemlösheten har minskat i Trollhättan. Det visar kommunens statistik.

På de akutboenden som finns har antalet personer minskat sedan 2012. Från sammanlagt 85 personer till 69 år 2013. Minskningen gäller både män och kvinnor.

På Akutlogin har personerna bott allt ifrån en natt till en månad och tanken är inte att man ska bo där utan sedan slussas vidare till riktiga boenden.

Anitta Into, områdeschef på råd och stöd beroendeproblematik, säger att flödet på Akutlogin har varit bra eftersom man inte ska fastna där.

Hon säger också att det är svårt att veta hur många som är hemlösa eftersom det finns olika kriterier för det. Det kan vara att man är inneboende eller att man inte kan flytta efter en separation.

– Jag upplever besöket i Trollhättan som väldigt positivt, man har jobbat på bra det här året, säger Michael Anefur, nationell hemlöshetssamordnare, som var i Trollhättan i förra veckan.

Under det senaste året har Trollhättans kommun gjort framsteg. Men hur ska man göra för att hålla i den här trenden?

– Man kan försöka engagera de privata hyresvärdarna också. Förklarar man vilken stöd och hjälp även privata hyresvärdar kan få så brukar det efter hand bli så att man efter hand ställer upp med fler lägenheter, säger Michael Anefur.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista