Grisbonden Susanne Borssén.

Priset fortfarande viktigast när svensken väljer kött

1:44 min

Det äts allt mer kött i Sverige. Mest ökar försäljningen av grisskött. Trots det har de svenska grisbönderna det tuffare än någonsin. För många svenskar är prislappen det som styr.

Utanför Brålanda driver Susanne Borssén tillsammans med sin man en grisgård där man föder upp smågrisar.

 - Vi har ju minskat, år efter år efter år. Vi klarar oss inte ekonomiskt helt enkelt och då lägger lantbrukarna ner, så tufft är det, säger Susanne Borssén.

 För precis om för många andra grisbönder tvingas de slåss mot den ökande importen – som utgör mer än 40 procent av grisköttsförsäljningen i Sverige.

 Och om inte den svenska produktionen minskar kan det bli stora djurskyddsproblem menar Susanne Borssén. I förlängningen kan svenska slakterier tvingas skicka vidare grisar till exempelvis Tyskland för slakt – allt till rejält dumpade priser.

 - Konsumenten har ett jättestort ansvar. Vill man ha ett svensk lantbruk kvar så man ju naturligtvis köpa svenska produkter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista