Foto: Anders Wiklund/TT.

Världsnaturfonden ger räkan rött ljus

Fiskexpert: Fuskar i fisket
1:31 min

Den vanliga nordhavsräkan blir nästan helt rödlistad i Världsnaturfondens nya upplaga av Fiskguiden.

– Det som är allvarligt är att man fuskar i fisket. Man kastar ut räkor som egentligen borde ha landats. Det gör att man inte med säkerthet kan säga hur beståndet mår, säger WWF:s fiskeexpert Inger Näslund.

Nordhavsräkan från Skagerrack, Kattegatt, Nordsjön och hela Atlanten är numera rödlistad. Men det kommer att finnas räkor i handeln.

Mycket som säljs är norska Barentsräkor som WWF anser fiskas hållbart. Stenbitsrom har för första gången bedömts och hamnar direkt på röd lista.

Världsnaturfonden listar fisk och skaldjur efter hur bestånden utvecklats. Det gör att vissa fiskarter kan ätas om man ser upp med fångstmetod eller ursprung.

Till den kategorin hör torsk som är på grön lista om den fiskas i Barents hav eller i östra Östersjön, men rödlistad i Nordsjön bland annat.

Andra nyheter är bläckfisk där det finns skäl att se upp med den åttaarmade eller tioarmade bläckfisken beroende på fångstredskap.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".