Ratten i Victor Mullers tjänstebil Saab 9-5. Foto: Victor Jensen/P4 Väst.

BMW överklagar Saab-tvisten till hovrätten

Den tyska biljätten BMW ger sig inte i kampen mot statliga reservdelsbolaget Saab Parts, numera Orio.

BMW överklagar nu domen från Nyköpings tingsrätt där rätten slog fast att Saab Parts inte behövde betala drygt 20 miljoner kronor till den tyska biltillverkaren.

Bakgrunden är att BMW stämde Saab Parts i augusti 2012. Anledningen var att BMW hade levererat motorer och reservdelar till konkursade Saab Automobile, men det var leveranser som Saab Automobile aldrig betalade för.

Saab Parts gick inte i konkurs i december 2011, som moderbolaget gjorde, och BMW hävdar att Parts därför skulle betala skulderna.

Men tingsrätten gick på Saab Parts linje och ansåg att Parts enbart hade betalningsansvar för företagets egna inköp av reservdelar från BMW, men att några sådana inköp inte hade gjorts.

Nu överklagar dock BMW till Svea Hovrätt. För att hovrätten ska ta upp tvisten krävs prövningstillstånd.

Som grund för överklagandet skriver BMW bland annat att "Saab Parts är solidariskt ansvarig med Saab Automobile för de skulder de båda Saab-bolagen ådragit sig gentemot BMW".

BMW:s advokater går också till hårt angrepp mot tingsrättens dom. Advokaterna skriver i överklagandet att det är en anmärkningsvärt illa formulerad dom ur affärslivets synvinkel och att det är en uppenbar felaktigt avtalstolkning som tingsrätten har gjort.

Saab Parts har runt 300 anställda, varav 50 i Trollhättan och resten i Nyköping.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".