Ändrad livsstil förebygger och botar cancer

1:28 min

Allt fler får cancer men samtidigt förbättras metoderna som gör att fler överlever. 

Beate Johansson, grundare till bröstcancerföreningen EMELIE säger att det finns en del nyheter. Nya operationer och förbättrad mammografi bland annat.

Sedan 1950-talet då cancerregistreringen började har antalet fall per år stadigt ökat. 2011 insjuknade nästan 58 000 personer. Alla cancerformer har en individuell överlevnadsprocent, men det är ett faktum att allt fler överlever sin cancer idag och det beror enligt cancerfonden på att tekniken gått framåt. Både när det gäller exempelvis modern teknik som screening och effektivare läkemedel som även om den inte botar kan förlänga överlevnadstiden.

Självundersökningen viktig bland unga

Det som kan förebygga cancer är livsstilen, säger Britta Hedefalk på Cancerfonden. Det kan handla om rökning, hur vi beter oss i solen, hur vi äter och rör oss. Det vet vi genom forskning, säger hon.

Beate Johansson på bröstcancerföreningen EMELIE vet vad som behövs för att snabbare kunna upptäcka bröstcancer.
- Vi går ut med att självundersökningen är viktig. Vi försöker att få unga flickor att lära känna sin kropp och upptäcka i tid om det finns något i bröstet, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista