Martin Feldt. Foto: Oskar Lodin / Sveriges Radio P4 Väst

Företag reagerar olika på rödlistning

Vd: Det är inget jätteproblem för oss
1:27 min

I går rödlistades den populära nordhavsräkan av Världsnaturfonden. Det kan bli jobbigt för nogräknade konsumenter men återförsäljarna reagerar olika.

I går kom Världsnaturfonden med sin nya fiskguide för 2014 och en av de stora nyheterna var att den mycket populära nordhavsräkan hamnar på den röda listan.

Dystra nyheter för den som vill köpa färska räkor med gott samvete alltså. Men på Smögenföretaget Feldts Fisk som bland annat säljer nordhavsräkor till storköksgrossister är vd Martin Feldt inte orolig.

– Nordhavsräkan finns här i Skagerak, i Barents hav och vid Grönland och Kanada och därifrån får vi väldigt mycket certifierad, grön räka.

Dessutom menar Martin Feldt att rödlistningen av räkorna från närmare vatten inte kommer hindra deras verksamhet.

– Vi kommer nog fortsätta saluföra räkor som kommer från det rödlistade beståndet, eftersom vi tar det ifrån de norska och danska fiskena som vi tycker att det är bättre kontroll på. Det är inget jätteproblem för oss.

Men Gösta Karlsson nere på Göstas Fisk och Skaldjur på Smögenbryggan tar inte lika lätt på rödlistningen av nordhavsräkan.

– Det är vårt signum här, Smögenräkan är känd överallt. Det här hotar en hel fiskarkår.

Olika konsekvensbeskrivningar alltså men det Gösta Karlsson och Martin Feldt har gemensamt är att de båda lever på att vi äter deras varor, därför kan nog Gösta stämma in i det Peter Feldts förhoppning.

– Vi får hoppas att det ageras snabbt här så att fisket och fiskeriet sköts på ett sånt sätt att det kan bli grönt igen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".