Foto: Polisens förundersökning.

Polis beställde pistol från andra världskriget – åtalas för smuggling

En polis från Trollhättan beställde en Luger på nätet och åtalas nu för smuggling, eftersom han struntat i att göra en anmälan om tullbehandling i samband med införseln.

Polismannen var intresserad av vapen och beställde en pistol på nätet.

– Polismannen gjorde det här på sin fritid, så det har ingen relation till hans arbete. Han köpte pistolen på en internationell motsvarighet till Blocket, säger chefsåklagaren Per Lind till P4 Väst.

Vapnet levererades till Landvetter i oktober förra året där tullen upptäckte det vid en kontroll och misstankarna riktades då mot polisen. Pistolen han beställde är av märket Luger.

– Det är ett vapen som tyska officerare använde under andra världskriget, säger Lind till P4 Väst.

Polismannen erkänner att han har beställt vapnet, men nekar till brott då han menar att pistolen inte var funktionsduglig. Men chefsåklagare Per Lind är av en den motsatta uppfattning och menar att det är ett tillståndspliktigt vapen.

Polismannen har också utbildat sig till tullassistent, enligt åklagaren.

– Därför bör han ju känna till reglerna för införsel av vapen, säger chefsåklagare Per Lind.

Det ingår som en del av bevisningen i åtalet.

I samband med att utredningen om smugglingen gjordes också en husrannsakan hos polismannen och då hittades en pistolpipa och ammunition som polismannen inte hade rätt att ha.

Därför åtalas han också för vapenbrott.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista