Krister Kronlid. Foto: Sveriges Radio.

Hemtjänstföretag i Uddevalla sa upp Emma på stående fot

Emma: Det här förväntade jag mig inte
1:43 min

Emma fick jobb på bemanningsföretaget Tesia tack vare stöd från Arbetsförmedlingen. Kort därefter fick hon sluta på stående fot.

Enligt henne blev hon sparkad, enligt Tesia sa hon upp sig.

Sedan 2007 kan arbetsförmedlingen erbjuda ekonomiskt stöd åt företag för att anställa arbetslösa genom så kallade nystartsjobb. Bemanningsföretaget Tesia AB som bland annat anlitas av Uddevalla kommun har anställt flera personer på detta sätt.

En av dem är 21-åriga Emma, men det som skulle bli en väg tillbaka till arbete slutade snabbt i motsatsen.

– Jag var på praktik på Tesia tidigare, det var inte bra då men jag behövde ju ett jobb och tänkte att man får ta det man får. Men det här förväntade jag mig inte.

Emma vill inte ha med sitt riktiga namn, hon är rädd att det skulle göra det svårare att få ett nytt jobb. Det behöver hon nämligen.

Efter att ha jobbat på Tesia i tre veckor på deltid trots att hon blivit lovad heltid och dessutom utan schema så fick Emma huvudvärk en dag. Hon försökte då byta bort sina pass, men det gick inte.

Efter att ha genomlidit dagens sista pass fick hon ett sms av chefen som hon nu visar mig.

– Här har hon skrivit: Jag vill att du kommer till kontoret efter ditt sista pass.

– Jag slutade samma dag.

Besöket på vd:n Eva-Lee Thörnkvists kontor blir det sista Emma gör på Tesia. Att säga upp någon på stående fot bryter mot paragraf 11 i  Lagen om anställningsskydd, som säger att en anställd har minst en månads uppsägningstid.

Men Tesias vd Eva-Lee Thörnkvist har en annan version. Hon vill inte vara med i radio men säger till mig att Emma själv bad om att få sluta och med omedelbar verkan.

Det ska enligt henne dessutom inte ha haft något att göra med Emmas huvudvärk.

Krister Kronlid är fackförbundet Kommunals ordförande i Uddevalla. Han har också hört Emmas berättelse om Tesia AB.

Han är inte förvånad, men upprörd – inte minst eftersom det var ett nystartsjobb, subventionerat av arbetsförmedlingen.

– Det här är ett företag som på många olika sätt avviker från hur kommuner, landsting eller privata företag agerar på marknaden. Man har överlag en märklig syn på lagar, avtal och hur man hanterar sina anställda. Det här är bara ytterligare ett exempel på den långa raden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".