Foto:Björn Larsson Rosvall/TT Bild

4 400 jobb bort från AB Volvo

3:31 min

AB Volvo ska drar ner ytterligare. Totalt ska 4 400 tjänster försvinna, de flesta under 2014. Oklart hur många i Sverige.

I pressmeddelandet skriver Volvo att en "strukturell neddragning av antalet tjänstemän med 4 400 personer planeras".

Neddragningen inkluderar tidigare personalminskning på 2 000 konsulter och anställda.

Den övervägande delen ska genomföras 2014.

– Sedan kommer jag att jobba väldigt mycket med frivilligpaket och så kommer vi, om det krävs, även komma till varsel. Men det är något vi ska försöka undvika, säger Olof Persson till Ekot.

Nedskärningen motsvarar cirka 4 procent av Volvokoncernens samlade personalstyrka.

I samband med förra delårsrapporten meddelade AB Volvo att man skulle skära ned med 2 000 tjänster. Nu ökar alltså antalet till 4 400, framför allt av tjänstemän och konsulter, men Volvo vill inte uttala sig om hur stor andel som kommer att vara i Sverige. 

– Det blir inte bara nedskärningar i Sverige, det här berör hela koncernen och hela världen, men jag kan inte säga ännu hur stor andel som blir i Sverige. Sverige kommer att beröras, och även andra stora länder för Volvo som Frankrike och Japan, säger Karin Wik, chef för medierelationer hos AB Volvo, till nyhetsbyrån TT.

Volvo har cirka 115 000 anställda totalt, varav ungefär 30 000 personer i Sverige.

Personalminskningarna kommer att påbörjas omgående och är en del av effektiviseringsprogrammet. Antalet tjänstemän runt om i världen kommer minska framför allt inom lastbilsverksamheterna.

"Även om vi fortfarande har ett par kvartal kvar innan vi är helt igenom koncernens största produktförnyelse någonsin, så kommer innevarande år att karaktäriseras av effektiviseringar, inklusive neddragningar av aktiviteter och kostnader samt personalminskningar. Detta kommer spela en viktig roll i arbetet med nå koncernens strategiska och finansiella mål", skriver vd Olof Persson i rapporten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista