1 av 2
Maja, Leonberger snart fem månader. Foto: Angelique Hvalgren Johansson
2 av 2
Nöjd Maja. Foto: Angelique Hvalgren Johansson
P4 Förmiddag

Det är aldrig försent att bli med hund

Att bli småbarnsförälder på nytt efter att ens första barn nått vuxen ålder det är en resa vill jag mena... Angelique Hvalgren Johansson delar med sig av känslorna om att bli med hund.

Plötsligt fylls ens fritid med nervös undran över om hon ätit det hon ska, har hon bajsat det hon ska, har hon fått tillräckligt med frisk luft osv osv. Är det ok att ge henne clementin när hon är såhär liten tro...hon gillar det skarpt och tittar bedjande på mig varje gång jag skalar en till mig själv. Denna snart fem månader lilla varelse har verkligen vänt upp och ner på hela ens tillvaro.

Men så kommer det stunder när man blir helt stilla i själ och hjärta och allt bara känns helt rätt. Alla undringar över om man inte blivit för gammal för en bäbis av det här slaget är som bortblåsta. Och stressen över att man inte ska räcka till försvinner som genom ett trollslag och det är när hon ligger där på golvet nedanför dig i soffan. Hon sträcker ut sig i hela sin längd och blir över en meter lång och hon gäspar stort och ger ifrån sig ett litet grymtande och så med en djup suck dunsar hon ner huvudet i golvet och tittar storögt på dig.

Man känner en enorm och verkligen villkorslös kärlek som bara strömmar ur dessa stora bruna ögon.

Då stannar världen. Man vet att hon är nöjd, mätt, nykissad och glad. Hon är borstad, klappad och har fått sin dagliga dos av frisk luft.

Eller när man tar henne med för en hälsokontroll och sköterskan utbrister "Nej men oj vilken sötnos, så glad och fin hon är och vad stor hon blivit" säger hon och tittar uppskattat även på dig för en kort sekund. Och du tänker sträcker stolt på dig och tänker att det här klarar jag galant!

Och för att riktigt få svart på vitt så väger hon min lilla Maja som nu är 4 månader och två veckor och det har visat sig att hon på två veckor ökat 4 kilo.

"32 kilo, helt enligt kurvan", säger sköterskan nöjt och ler i kapp med mig såklart.

Då är det ungefär lika mycket till kvar innan hon är ett färdigväxt lejon tänker jag och undrar med skräckblandad förtjusning om jag verkligen vet vad jag gett mig in på...

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista