Foto: D. Sharon Pruitt

RFSL: Ryssland är ett olämpligt land för OS

RFSL är kritiska inför OS i Sotji och riktar kraftig kritik mot arrangemanget med anledning av Rysslands behandling av HBT-personer.

– Nu handlar det om att visa stöd för den ryska HBTQ-rörelsen, Maria Sjödin, verksamhetschef på RFSL.

– Ryssland är verkligen ett olämpligt land för OS om man tänker sig att man ska kunna tävla på lika villkor oavsett var man kommer ifrån, vad man har för bakgrund och självklart sexuell läggning då får Ryssland ses som ett land som om och om igen bryter mot HBTQ-personers och andras mänskliga rättigheter, säger Maria Sjödin, verksamhetschef på RFSL - Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas och transpersoners rättigheter.

Är det inte bra att OS är i Sotji så att detta uppmärksammas?

– Fast det är ju en jätte-propaganda-apparat och det handlar ju om att man vill visa upp sin goda sida. Och får massa utrymme i media och sponsorpengar och det är svårt att säga att man ska belöna länder som bryter mot mänskliga rättigheter och ge dem den möjligheten.

Nu är det ju OS, vad tycker du att man ska göra?

– HBTQ-rörelsen ska känna omvärldens stöd och solidaritet. Och att de som tävlar också lyfter fram de här sakerna, säger Maria Sjödin, verksamhetschef på RFSL.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista