Den nya Rimnershallen kostade Uddevallakommun 81 miljoner att bygga. Foto Jörgen Winkler P4 Väst

Vänersborg lägger mest pengar på fritid, Trollhättan på kultur

1:27 min

Uddevalla, Vänersborg och Lysekil är de kommuner som lägger mest pengar på fritidsverksamheter. Trollhättan satsar mest på kultur. Områden som en kommun egentligen inte är måste bekosta.

Skola, hemtjänst, äldrevård och socialtjänsten är exempel på obligatoriska områden som kommunen ska betala med våra insamlade skattepengar.

Fritids- och kulturverksamheten är däremot frivillig men kan ha en inverkan på andra områden, såsom en förbättrad folkhälsa.

Men villigheten att satsa pengar skiljer åt i våra kommuner och i Vänersborg bidrar varje invånare med 1951 kronor per år till fritidssatsningen i kommunen och varje uddevallabo fick bidraga med  1331 kronor under 2012 enligt statistik från kommun- och landstingsdatabasen "kolada".

Johan Wiktorsson är ordförande i kultur- och fritidsnämnden i Uddevalla.

– Mycket härör ifrån att vi har satsat mycket på moderna anläggningar på sista tiden och Rimnershallen är ju ett exempel som kostar mycket pengar. Men det är till glädje för väldigt många och den är ju ett viktigt verktyg för att de ska kunna utöva sin idrott, säger Johan Wiktorsson.

Men uddevallaborna får inte betala mest, det får vänersborgarna som betalar drygt 600 kronor mer per man men då ingår också kostnaden för att täcka underskottet i Arena Vänersborg.

Trollhätteborna kommer lite billigare undan knappt 1300 men desto mer bidrar de till kulturverksamheten. Till kulturen betalar varje invånare nästan 1600 kronor per år.

Carina Lorentzon är socialdemokratisk ordförande i kultur- och fritidsnämnden där.

– Kultur är bra för människors levende, så att säga. Alltså det är jättesvårt att mäta sådant, men jag tycker att det räcker att gå ner till N3 och möta de ungdomar som är där - man ser att det är bra, säger Carina Lorentzon.

De övrig kommunerna ligger för det mesta mycket lägre, men det finns undantag.

Mellerud sticker ut som en kommun som satsar på kulturen till en kostnad av 1490 kronor per år och mellerudsbo.

Och i Lysekil lägger invånarna nästan lika mycket på fritidsverksamheten. 1439 kronor om året får varje lysekilsbo punga ut för satsningarna på fritidsverksamheten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista