Rättegångssal. Foto: Andreas Hanson/P4 Väst

Mordåtalad 72-årig änka fälld för varuhusrån

I dag inleds rättegången mot 72-åringen som misstänks ha mördat sin ex-man för nitton år sedan. Hon har tidigare dömts för ett rån.

Fredagsmorgonen den 22 september 1995 står den då 53-åriga kvinnan på en skogsstig i närheten av sitt gamla hem utanför Strömstad.

Mannen bor kvar på gården, ett halvår tidigare har han begärt skilsmässa efter att hon misshandlat honom. I samma veva fick hon besöksförbud.

Den här fredagsmorgonen har hon brutit mot besöksförbudet och ställt sig på stigen där mannen brukar promenera sin hund.

När han dyker upp knuffar hon enligt åtalet ner honom på marken, sparkar på honom och skjuter honom till slut flera gånger med den elpistol hon har med sig. Elchocken tillsammans med mannens dåliga hjärta räcker för att han ska dö av skadorna.

På grund av mannens hjärtproblem behandlades hans död till en början som ett normalt dödsfall. Det skulle dröja mer än arton år efter mannens död innan hans 72-åriga exfru i höstas häktades på sannolika skäl misstänkt för att ha mördat honom.

I dag inleds den första av sex inplanerade rättegångsdagar mot änkan som sedan tidigare är dömd för att bara ett halvår efter sin ex-mans död ha rånat ett varuhus tillsammans med sin son, detta skrev Strömstads tidning om i går.

I nya förhör återkommer kvinnan till rånet som hon fortfarande nekar till. Hon nekar också till att ha mördat sin man fredagsmorgonen i september för snart nitton år sedan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista