Foto: Cecilia Bergil/Sveriges Radio.

Personalen på Närhälsan i Strömstad upprörda

De anställda på den offentliga vårdcentralen Närhälsan i Strömstad är oroliga för att de får för kort tid att ställa om sig efter beslut om nedläggning som väntas i slutet av februari.

Tanken är att privata Backa Läkarhus ska ta över vårdcentralen på Strömstads sjukhus, men Närhälsans anställda skriver i ett brev till p4 Väst att de undrar hur de ska kunna få igång verksamheten redan i mars när Närhälsan lägger ner. 

Många har slutat, en del har varit sjukskrivna under långa tider när man inte orkat med längre och med en avslutning som denna som just nu pågår känns det extra bittert. Så upplever personalen på Närhälsan i Strömstad den nuvarande situationen.

Redan i slutet av februari förväntas Hälso- och sjukvårdsnämnden att ta beslut om Närhälsan i Strömstad kommer att få som de önskat i sin ansökan om att bryta sitt kontrakt i förtid och lägga ner Närhälsan redan vid månadsskiftet februari/mars.

Detta har väckt starka reaktioner hos personalen på Närhälsan. De är oroliga eftersom beslutet förväntas tas bara dagar innan nedläggning, vilket gör att de får endast en knapp vecka på sig att ställa om sig på om de har kvar sina jobb eller inte.

Enligt personalen på Närhälsan har de blivit uppmanade att lämna intresseanmälan om anställning hos den nya arbetsgivaren Backa läkarhus, men ingen som helst garanti har getts om fortsatt anställning.

Dessutom väcker personalen ytterligare en fråga: Hinner den andra redan existerande privata vårdcentralen i Strömstad förbereda sig för att ta emot de patienter som eventuellt listar om sig hos dem vid ett byte av vårdgivare?

Personalen beskriver att de känner sig överkörda och att de upplever att processen med nedläggningen karakteriseras av icketransparens och tystnad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista