Kammaråklagare Stefan Lind. Foto: Victor Jensen/Sveriges Radio.

Ljudinspelning kan fälla den mordmisstänkta änkan

2:54 min

Bland bevisen som åklagaren i dag presenterade mot mordåtalade 72-åriga änkan finns ljudinspelningar av samtal mellan änkan och hennes son.

Det är ett speciellt mordfall som i dag togs upp i Uddevalla tingsrätt, eftersom det är över 18 år sedan som mordet ska ha begåtts.

Under den första rättegångsdagen var det mestadels åklagaren som pratade i rätten. Kammaråklagare Stefan Lind presenterade den bevisning som finns i fallet och han lade en hel del tid på frågan om motivet.

– Det är en viktigt del av bevisningen att det ligger motiv bakom en sådan här gärning. jag menar att den här motivbilden är viktig för prövningen av hennes uppsåt, säger kammaråklagare Stefan Lind.

Vad är motivet?

– Det är lite dubbelt: Det finns ett ekonomiskt motiv menar jag där hon risker att inte få någonting alls i en äktenskapsskillnad medan hon tror sig kunna få allt om han dör. Men hon visste inte att det var ett omskrivet testamente, säger Lind.

Flera ljudinspelningarna spelades också upp. De är från samtal mellan änkan och hennes son, där han vill att hon ska svara på vad som hände i september 1995 då maken dog.

Det är sonen själv som har spelat in samtalen. I inspelningarna sade sonen bland annat att mamman ville att han skulle döda maken.

Enligt åklagaren Stefan Lind är inspelningarna en del i den nya bevisningen som ska göra att kvinnan fälls för mord. Själv nekar hon till brott.

Åklagaren hävdar att kvinnan mördade sin make för över 18 år sedan vid parets gård utanför Strömstad, genom att knuffa honom till marken och skjuta med en elpistol.

När åklagaren var klar med sin sakframställan fick försvaret ta till orda.

Försvarsadvokaten Björn Hurtig berättade om änkans syn på det som hände i september 1995.

Han sade att änkan sökte upp maken den 22 september för att maken inte betalat pengar till henne som hon skulle ha.

Hon går in på en stig i närheten av parets gård och en bit in på stigen träffar hon maken. Han attackerar då änkan och det blir bråk.

Försvarsadvokaten sade att änkans uppfattning är att maken levde när hon gick därifrån. Hon är säker på det eftersom maken hade en hund med sig och att den följde efter henne när hon gick därifrån. Hon ska då ha ropat högt att den skulle gå tillbaka till maken. Då ska mannen ha svarat att hon skulle vara snäll mot hunden.

Björn Hurtig tycker bevisningen är svag.

– Det är indicier i mångt och mycket som handlar om att kasta smuts på min klient och försöka få att framstå som en hemskt person som skulle kunna vara kapabel till att göra det åklagaren påstår. Indicier är lika med svag bevisning, säger Hurtig.

Vad säger du om bråket som var mellan kvinnan och mannen?

– Ja, det har ju varit ett bråk. Enligt min klient lever den döde när hon går därifrån och då är det svårt att säga att hon har mördat honom, säger Hurtig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista