Elving Andersson (C), socailnämndens ordförande i Uddevalla. Foto: Andreas Granath/P4 Väst.

Tesia avfärdar kritik som påhitt

Socialnämndens Elving Andersson (C): Anställda måste höra av sig
1:46 min

Flera före detta anställda på bemanningsföretaget Tesia i Uddevalla berättar om dåliga villkor och uppsägningar på stående fot. Tesias VD menar att det är påhitt.

Bemanningsföretaget Tesia anlitas bland annat för uppdrag inom vård och omsorg i Uddevalla kommun. Igår berättade vi om 21-åriga "Emma" som fick sluta sitt nystartsjobb på stående fot efter tre veckor. Flera personer har hört av sig efter inslaget, bland andra Pia som blev uppkallad till VDns kontor efter att ha anmärkt på att en brukare for illa.

– "Vi vill inte ha sådana som dig här så du får gå idag, du har inget kontrakt" sa hon. Jag hade ett schema men då påstod hon att jag inte hade det.

Men Tesias VD Eva-Lee Thörnkvist känner inte ens igen Pias historia och menar att det är påhitt.

– Vi jobbar så hårt för våra brukares bästa. Sen träder några personer fram och säger dessa hemska skaer som inte är sanna.

Krister Kronlid som är ordförande på fackförbundet Kommunal reagerar starkt på uppgifterna om Tesia, men han är inte särskilt förvånad.

– Det här är ett företag som på många sätt avviker från hur kommuner, landsting eller privata företag agerar på arbetsmarknaden. Jag tycker att kommunen ska se över hur man förhåller sig till det här företaget fortsättningsvis.

Elving Andersson är centerpartistisk ordförande i Uddevallas socialnämnd och jag undrar vad de har för koll på bemanningsföretagen som de anlitar.

– Vi har koll på så vis att det finns föreskrifter som man ska följa och det görs vissa uppföljningar. Men vi har inte folk ute dagligen som kollar hur saker och ting fungerar.

Kommer ni undersöka det nu?

– Vi kan inte reagera på allt som sägs i lokalradio utan den anställde eller facket måste höra av sig med synpunkter i sådana fall.

Har ni fått in någon begäran om att granska Tesia?

- Inte vad jag känner till, det kan ju finnas i förvaltningen men det är inget som har nått mig ännu.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".