Foto: Joakim Jacobzon/Sveriges Radio.
Publiknätverket

Oviss framtid för bussvärdarna på Ronden

Vansinnigt att ta bort bussvärdarna tycker Anita Stridvall
1:18 min

Bussvärdarna som hjälper patienter som åker med Ronden kan komma att försvinna till sommaren.

Denna nyhet kom till med hjälp av er lyssnare. Du kan också tipsa oss genom att mejla p4vast@sverigesradio.se eller ringa 0522-67 00 66.

Anita Stridvall i Trollhättan, har åkt med den här bussen till många strålningsbehandlingar i Göteborg, och hon ogillar starkt idén med att ta bort bussvärdarna.

– Jag förstår inte över huvud taget hur de har tänkt, säger Anita Stridvall med en suck. Varför sparar de på just det här som hållit på sedan 1986? Alla tycker ju det här är helt vansinnigt alltså.

Anita Stridvall har åkt 16 gånger med ronden ner till Sahlgrenska i Göteborg för strålningsbehandling av sin cancer.

Ofta har bussen hon åkt med blivit full med passagerare som plockats upp under sträckan från Åmål till Göteborg, och bussvärdarna har haft fullt upp att göra med att ordna allt, från toalettbesök och andra praktiska göromål, till att trösta dem som är oroliga och deprimerade.

Anita Stridvall har sett vilken nytta de gör.

– Den här Ronden är helt fantastisk med de här undersköterskorna som är värdinnor, vid sidan av chauffören för chauffören har ju fullt upp med att köra, säger Anita Stridvall.

Nyligen upphandlades nya utförare av Ronden, på olika sträckor i regionen, och i samband med detta ser politikerna över om det är värt att fortsätta med värdar på de sträckor som har det. För Anita Stridvall är svaret självklart.

Och hon undrar om det verkligen går att spara genom att ta bort bussvärdarna.

– Då kanske det leder till att många istället försöker att åka taxi och då undrar jag ju om det blir billigare, säger Anita Stridvall i Trollhättan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".