Paul Åkerlund krävs nu på svar om det var rätt att betala ut skadeståndet. Foto: Jimmy Kirvesmäki/Sveriges Radio.

Uteblivet handslag upp till debatt

1:25 min

I kväll ska fallet med det så kallade uteblivna handslaget, där en muslimsk man fick skadestånd efter att ha nekats praktikplats när han inte tog den kvinnliga arbetsledaren i hand, upp till diskussion på kommunfullmäktige i Trollhättan.

Oppositionsrådet och moderaten Peter Eriksson är kritisk till hur det här fallet har hanterats av kommunen och kräver i kväll svar av det socialdemokratiska kommunalrådet Paul Åkerlund.

– Jag vill veta hur man kan göra en sådan här uppgörelse när man inte ens har prövat fallet. Jag tycker att det är godtyckligt hanterat.

Peter Eriksson har redan fått skriftligt svar av kommunalrådet Paul Åkerlund (S), men han är inte imponerad av svaren.

– Det är ett ganska slätstruket svar, säger Eriksson. Han erkänner att man, med facit i hand, kanske borde ha gjort en annan bedömning. Men han vidhåller att kvinnan har diskriminerat den här mannen, vilket jag fortsatt tycker är fel. Jag kommer att kräva att kvinnan får upprättelse i det här fallet.

Fallet har fått mycket uppmärksamhet och Peter Eriksson anser att det har skadat kommunen.

– Det har skadat Trollhättan enormt mycket. Vart jag än har varit i Sverige så har man pratat om det här och de har undrat hur vi kunde göra så här.

Vad hoppas du ska komma ut av kommunfullmäktigemötet i kväll?

– Jag hoppas att den kvinnliga tjänstemannen får en ursäkt, att Paul Åkerlund säger att Trollhättans stad gjorde fel och vi ska försöka ställa allt tillrätta så långt det går och helt enkelt erkänna "vi gjorde fel".

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista