Enligt Livsmdelsverket påverkas kroppens organ på sikt. Foto: Christina Olsson/TT

Kemikalier från brandskum i dricksvattnet

2:00 min

Svenskt dricksvatten kan innehålla farliga kemikalier som på sikt  påverkar kroppens inre organ.

– Det gäller framförallt vattentäkter i närhet till flygplatser, och där det görs många brandövningar med brandskum, säger Stig Orustfjord, generaldirektör på Livsmedelsverket. Verket uppmanar nu landets kommuner att ta vattenprover på det kommunala dricksvattnet.

– Det vi sedan en tid tillbaka har upptäckt är att det finns rester i brandsläckningsskum som innehåller gifter och som har spridit sig till dricksvatten, säger Stig Orustfjord.

Kemikalier i dricksvatten, från brandskum som använts vid brandövningar - i form av perfluorerade alkylsyror, har tidigare upptäckts i Ronneby, Botkyrka och Uppsala. De drabbade vattentäkterna och en brunn är idag avstängda.

Livsmedelsverket och Kemikalieinspektionen misstänker att fler dricksvattentäckter kan innehålla kemikalier och har därför uppmanat alla landets kommuner att kontrollera sitt kommunala vatten. Svaren väntar man få in under april månad.

Och det kan finnas fler kommuner som är drabbade, säger Stig Orustfjord på Livsmedelsverket.

-- Sannolikheten är att fler kommuner är drabbade, eftersom många har använt de här brandskummen.

Kemikalierna är farliga i höga halter, eftersom de påverkar kroppens organ under lång tid.

-- Man kan säga att det här är ett gift som på ett sätt påminner om dioxin. Det stannar ganska länge i kroppen. Man blir inte akut förgiftad, men det påverkar immunförsvaret, testiklarna och så vidare och det är ett gift som överhuvudtaget inte ska förekomma i dricksvatten.

Det har varit känt under flera år att det kan finnas en fara med att perfluorerade alkylsyror från brandskum kan utgöra en fara, men att man först nu går ut med en kartläggning beror på att forskningen fått framåt:

-- Man har känt till det här, men nu visar forskningen att även lägre doser inte är bra för människan, säger Livsmedelsverkets vd Stig Orustfjord.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista