Foto: Magnus Hjalmarson Neideman och Geert Vanden Wijngaert/TT.

Landsbygdsministern fortsätter äta räka

1:56 min

Att WWF:s gett nordhavsräkan rött ljus har väckt stor irritation i fiskebranschen – som nu får stöd av landsbygdsminister Eskil Erlandsson.

I förra veckan gick Världsnaturfonden, WWF, ut med att att de ger västkusträkan rött ljus i sin årliga fiskeguide över hotade arter.

Det som fått störst uppmärksamhet den här gången, när WWF presenterat sin årliga fiskeguide, är att organisationen avråder konsumenterna att köpa räkor som fiskats utmed svenska västkusten.

Att småräkor dumpas tillbaka i havet och risk för överfiske är de främsta orsakerna till rödlistningen.

– Det som är allvarligt är att man fuskar i fisket. Man kastar ut räkor som egentligen borde ha landats. Det gör att man inte med säkerhet kan säga hur beståndet mår, säger Inger Näslund som är WWF:s fiskeexpert.

Det här har rört upp starka känslor.

I fiskebranschen fanns en oro bland småhandlare för att det skulle bli katastrof om de skulle tvingas sluta ha storsäljaren västkusträkan i diskarna.

Flera av de stora matvaruaktörerna i landet beslutade att inte ta bort räkorna ur sortimentet.

Havs- och vattenmyndigheten gick ut och sade att de anser "att det finns ett utrymme för fortsatt räkfiske i Västerhavet".

Och under ett seminarie om fiskets betydelse för Västkustkommunerna i dag, fick branschen också stöd av landsbygdsminister Eskil Erlandsson.

– Det är inte någon stat eller EU som har gett den här rödmarkeringen utan det är faktiskt en ideell organisation som har gjort detta.

Ja, eftersom det är en ideell organisation och inte svenska staten eller EU som gått ut och rödlistat räkan, så går det bra att fortsätta, säger ministern och hänvisar till internationella havsforskningsrådet ICES.

– Jag kan bara konstatera att de rekommendationer och de uppskattningar som görs av ICES, ett internationellt organ, säger att vi är inom biologiska gränser för att fiska den här arten och då har vi gett tillåtelse till det. Så att från vår sida finns inget förbud eller liknande, utan det finns en kvot och den är tillåten att använda. Då är det tillåtet att både fiska och äta.

Hur gör du själv nu då, kommer du fortsätta äta västkusträka?

Vi kommer att använda oss av västkusträka även i framtiden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista