Marie-Louise Balkander. Foto: Birgitta Andersson/Sveriges Radio.
Publiknätverket

Småhusägare i Uddevalla: Orättvis chockhöjning av VA-avgift

1:17 min

Avgiften för att ansluta sin fastighet till Uddevalla kommuns VA-nät höjs med 24,5 procent från första mars, om kommunfullmäktige säger ja till förslaget från Uddevalla Vatten AB.

Denna nyhet blev till med hjälp av er lyssnare. Vill du också tipsa oss kan du mejla p4vast@sverigesradio.se eller ringa 0522-67 00 66.

En så stor höjning av anläggningsavgiften i ett slag är orättvist, tycker de som ännu inte anslutits till överföringsledningen mellan Uddevalla och Ljungskile. Det säger Marie-Louise Balkander, som bor nära Råssbyn, till P4 Väst.

– De började med en anslutningsavgift på runt 100 000 kronor i Ulvesund och Ammenäs, och därefter har höjningarna varit på 4-5 procent om året.

– Men nu har de kommit fram till att de vill höja med 24,5 procent och då tycker vi att det är väldigt tungt att just vi, just nu, ska behöva ta den smällen.

Marie-Louise Balander tycker att avgifthöjningarna borde fördelas under en längre period. Med den här kraftiga höjningen blir anslutningsavgiften runt 300 000 kronor för henne, medan grannen en bit bort alltså kom undan med en tredjedel.

Det tycker Marie-Louise Balkander är orättvist, för kommunen ska ju behandla alla invånare lika, säger hon.

Marianne Erlandsson, vd för Västvatten, där Uddevalla Vatten AB ingår, förklarar varför höjningen föreslås bli så hög som 24,5 procent i ett slag med att man haft ett underskott de senaste åren och måste täcka hela kostnaden för VA-nätet nu.

Men samtidigt håller hon med om att det är olyckligt att höjningen blir så hög.

– Ja, det är ju inte bra; det här borde man sett för ett par år sen och lagt en ökning varje år som stämmer överens med de kostnadsökningar vi haft.

– Vi har i flera år gått med underskott när det gäller nyanslutningar, men nu är vi där vi är och detta är för att inte lägga ännu mer skuld i VA-kollektivets redan tunga påse.

Förslaget ligger på kommunfullmäktiges bord i dag, onsdag. Kommunstyrelsen har redan sagt ja till höjningen av VA-anläggningsavgiften och föreslår att fullmäktige gör detsamma.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista