Polisen lastar in beslagtaget material vid husrannsakan utanför Uddevalla. Foto: Joakim Jacobzon/Sveriges Radio.

Tre män gripna i stor ekobrottshärva i Uddevallatrakten

3:56 min

Under dagen genomförde polisen husrannsakan på flera platser – bland annat på en adress i västra Uddevalla där en 47-årig man greps i går kväll, misstänkt för grovt organiserad brottslighet i byggbranschen.

– Det har än så länge varit ett framgångsrikt tillslag som har gjorts, säger Thomas Fuxborg, polisens presstalesman i Västra Götaland, till P4 Väst.

Under det senaste dygnet har det skett ett stort tillslag mot grovt organiserad ekonomisk brottslighet i Uddevallatrakten. Männen är misstänkt för bland annat bedrägerier som är värda miljoner.

P4 Västs reporter har under dagen varit på plats vid den brottsmisstänkte 47-årige mannens bostad i västra Uddevalla, där polisen genomför en husrannsakan. 

Polisen har beslagtagit flera lådor med material, och även stora mängder med byggmaterial. 

Dessutom genomför polisen ett stort antal husrannsakningar på andra platser, bland annat i olika förråd och lagerlokaler. 

– Vi håller fortfarande på med husrannsakningar i Trestadsområdet och troligen kommer arbetet fortgå även under morgondagen, säger Thomas Fuxborg.

Det är Ekobrottsmyndigheten, Internationella åklagarkammaren och polisen som tillsammans genomför tillslaget. Totalt är runt 100 poliser inblandade i insatsen. 

Det var i går som tre män – 47, 24 samt 19 år gamla – greps i Uddevalla och Trollhättan efter att ha varit anhållna i sin frånvaro.

De är bland annat misstänkta för att ha lurat till sig byggmaterial och entreprenadmaskiner, uppger vice chefsåklagare Karl-Erik Esbo för P4 Väst.

– Man har använt ett antal bolag i Uddevallatrakten för att lura i första hand leverantörer av byggmaterial att leverera material utan att bolagen i Uddevalla har haft för avsikt att betala för det. Där har vi ett så kallat kreditbedrägeri. Man har köpt varor på kredit utan avsikt att betala för det, säger vice chefsåklagaren vid Ekobrottsmyndigheten till P4 Väst.

Vilket värde har det materialet?

– Det är svårt att säga exakt, men runt sex miljoner kronor.

Brottsmisstankarna rör förutom grova bedrägerier också grova oredligheter och grova bokföringsbrott – brott som kan ge fängelsestraff i upp till sex år.

Enligt vice chefsåklagare Karl-Erik Esbo har brottsligheten pågått under en längre tid. Polisen har gjort tillslag mot flera olika förråd och lagerlokaler i och runt Uddevalla.

Under dagen kommer de tre misstänkta männen att förhöras.

Enligt Ekobrottsmyndigheten är fler gripanden att vänta inom ramen för denna insatsen.

Ekotillslaget

Tillslaget i Uddevallatrakten skedde inom ramen för den så kallade GOB-satsningen, regeringens nationella satsning mot grov organiserad brottslighet.

De gripna männen tros både vara bolagsföreträdare, bulvaner och målvakter. Misstankarna gäller grovt bokföringsbrott, grovt bedrägeri och grov oredlighet, brott som kan ge fängelsestraff upp till sex år.

Enligt åklagaren ska "flera tiotals" företag ha drabbats av kreditbedrägerierna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista