När barackerna togs i drift i april ifrågasattes de omedelbart. Arkivbild. Foto: Henrik Montgomery/TT.

Kritiserat korttidsboende i baracker stängs i Dals-Ed

1:08 min

Efter Arbetsmiljöverket krav på bättre arbetsmiljö stänger nu Dals-Eds kommun ett kritiserat korttidsboende och åtgärden blir att öppna ett stängt äldreboende.

– Flytten blir så fort som möjligt. Vi tittar på finansiering för det behövs mer personal. Det behövs en handlingsplan för att alla ska få rätt information för det ska göras på ett bra sätt, säger Gunilla Bengtsdotter som är socialchef i Dals-Eds kommun.

Det var i april förra året som barackerna kom i drift. Men de ifrågasattes omedelbart av både personal och anhöriga. Det är trångt i rummen och korridorerna.

Arbetsmiljöverket kritiserade vid en inspektion i höstas, bristen på hjälpmedel vid tunga lyft och att dörrarna var alldeles för trånga.

Anledningen till barackerna var att spara pengar genom att samordna personal och för att kommunen ska förändra äldreboendet i framtiden.

Men nu flyttas de åtta korttidsplatserna tillbaka till Edsgärdet, till en tidigare stängd avdelning. Det ska bli bättre för de äldre som har ett tillfälligt behov av vård.

– Det är inte många veckor man ska vara där. Men i några fall kan det bli längre. Flytten ska inte beröra så många, säger Gunilla Bengtsdotter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista